Wat is het verschil tussen laminaat en PVC?


PVC of laminaat, tegenwoordig is het steeds lastiger om het verschil tussen deze twee soort vloeren te zien. Laminaat en PVC worden allebei gepromote als duurzaam, budget vriendelijk, doe-het-zelf vriendelijke producten. De PVC vloeren worden ook steeds beter en mooier, waardoor deze vloeren er bijna net zo uit zien als echt hout. In 2019 zijn de verschillen moeilijk te zien, daarom hebben wij ze voor u op een rijtje gezet.  

Het verschil in de samenstellen van laminaat en PVC
PVC vloeren bestaan uit een compleet synthetisch materiaal. Een aantal lagen van het synthetische materiaal worden samengeperst tot de vloer tussen de 1,5 mm en 5 mm is. PVC vloeren zijn redelijk flexibel en kunnen zelfs opgerold worden. PVC zijn ln plank en tegel varianten. Op de bovenste laag wordt het patroon geprint, wat er net als echt hout uit kan zien

Laminaatvloeren lijken qua uiterlijk en installatie op luxe vinylplanken, maar het grootste verschil is dat het oppervlak een hard plastic laminaat is met een bedrukte design laag, terwijl de kern laag bestaat uit harde vezelplaat, een product gemaakt van houtbijproducten die met melamineharsen zijn verbonden. De totale dikte voor laminaatplanken varieert van 6 mm tot 12 m

Duurzaamheid van PVC en laminaat vloerenHet belangrijkste verschil zit hem in de waterbestendigheid. Waar laminaatplanken na verloop van tijd kunnen uitzetten in natte ruimtes, is PVC veel waterbestendiger! en is het daarom de aanbevolen vloeroptie voor vloeistofgevoelige ruimtes, zoals badkamers en keukens.

PVC vloeren hebben er heel lang om bekend gestaan dat het erg slecht is voor het milieu. Maar tegenwoordig zijn PVC en laminaat eigenlijk even milieuvriendelijk, dus je hoeft je je niet schuldig te voelen over het kiezen van de een boven de ander!

Welke vloer is comfortabeler
Omdat laminaat een dikker materiaal is en gemaakt is van een bijproduct van hout, is het comfortabel om op te lopen en de schuimonderlaag maakt het warm om aan te raken. Vinyl daarentegen heeft niet het houtgevoel dat laminaat heeft en kan hard en koud onder de voet zijn, zeker niet als het op een ondervloer of beton wordt geïnstalleerd. Vinyl heeft echter het voordeel dat het stiller onder de voet is en meer geluid absorbeert dan laminaat.

Prijs verschil tussen PVC en laminaat
De kosten van de vloer zijn natuurlijk ook een belangrijke overweging bij de aanschaf. De prijs per vierkante meter PVC- en laminaatvloer varieert met de kwaliteit, basis en premium zijn voor beiden vloeren beschikbaar.

Praktische verschillen tussen laminaat en PVC om rekening mee te houden
Om schade te voorkomen, moeten vinyl- en laminaatvloeren worden gereinigd met producten die door de fabrikant van de vloer zijn gesanctioneerd. Bij laminaat vloeren moet u altijd wel extra voorzichtig zijn met water, dit kan de vloer permanent beschadigen.

PVC en laminaat houden allebei goed stand onder druk. In tegenstelling tot hardhout is het niet gevoelig voor krassen van dierlijke klauwen of actieve kinderen die door het huis rennen. Het is zeer bestendig, zelfs bij het zwaarste verkeer.

Geluidsverschil tussen parketvloer en PVC-vloer

Een parketvloer is gehoriger dan een PVC-vloer. Een verlijmde PVC-vloer is zelfs helemaal stil. In een appartement mag een PVC-vloer met een goede ondervloer ook worden gelegd, parket vaak niet omdat dit vrijwel altijd boven de geluidsnorm van 10dB uitkomt.