Laminaat PVC click vloer Zelf leggen of laten leggen? Dit zijn de leginstructies.


Woontrend Costa Blanca wenst u veel succes met het leggen van uw vloer. Heeft u vragen neemt u dan gerust contact met ons op.


PVC Clickversie vloeren incl. ondervloer wordt zwevend gelegd.

Controleer altijd de ondergrond: controleer altijd of er sprake is van een blijvend droge, scheurvrije, schone, trek- en drukvaste, vlakke vloer. ( zoals omschreven in DIN 18365 ).
Opslag: zorg ervoor dat het materiaal ten allen tijden op een vlakke ondergrond ligt. Wanneer het materiaal niet vlak wordt opgeslagen zal dit tot problemen kunnen leiden bij de verwerking en is het raadzaam de ondergrond eerst te egaliseren.

Controleer vooraf de goederen. Hoeveelheid juist? kleur juist? etc. zodat u halverwege niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De vloeren dienen geacclimatiseerd te worden voorafgaande aan installatie: Leg de planken minimaal 48 uur in de te verwerken ruimte, op kleine stapeltjes (zonder verpakking), om zich aan de ruimte en temperatuur te kunnen aanpassen. De ideale verwerkingstemperatuur is ca. 18° C. 

 1. Bepaal eerst hoe de vloer moet lopen. Doorgaans worden plankenvloeren in de lengte van de kamer gelegd.

 2. Om smalle plankbreedten of korte planklengtes in de buurt van de muren / deuren te voorkomen, is het belangrijk om goed te plannen. Met behulp van de breedte van de kamer kun je berekenen hoeveel volledige planken passen in het gebied en hoeveel ruimte overblijft, wat zal moeten worden gedekt door gedeeltelijke planken.

 3. Begin met een hele plank in de rechter hoek van de kamer, met de tongkant naar de muur. Leg de eerste rij planken langs een krijtstreep en houdt aan de muur een ruimte van ca. 6,5 mm voor uitzetten. De tong aan de kant van muur kan verwijderd worden door aan de bovenkant in te snijden en deze naar beneden te buigen. .

 4. De planken zijn eenvoudig te installeren zonder lijm. Eenvoudigweg dient de tong van een plank in de groefzijde van een andere plank geklikt te worden.

 5. Begin met de installatie van de eerste rij door het leggen van een plank plat op de vloer, met de tongzijde naar de muur. Lijn het einde van de tweede plank met de eerste en klik de verbinding in elkaar door recht naar beneden te duwen op de eerste plank. Vergrendel de korte uiteinden van de planken samen tot de eerste rij is voltooid. Snijd de laatste plank in de rij tot de benodigde lengte. Indien de wand niet haaks is, dient de eerste rij niet tegen wand aan gelegd worden, maar van de wand af, langs een haakse lijn. Zorg ervoor dat de planken in wildverband liggen met een minimum van 300 mm overlap. Dit zorgt voor een sterke verbinding.

 6. Nadat de eerste rij vloerdelen is geïnstalleerd, lijn de eerste plank van de tweede rij uit, zodat de buitenzijde evenwijdig loopt aan de buitenzijde van de eerste rij. Maak de verbinding door de tong aan de lange zijde in de groef te klikken, door de plank in een hoek van 45 graden te houden en de plank van de 2e rij vervolgens naar beneden te drukken.

 7. De tweede plank kan dan eerst aan de kopse kant van de eerste plank worden geklikt. Vervolgens kan de 2e plank in zijn geheel worden opgetild tot een hoek van 45 graden om de lange zijde in de eerste rij te klikken. Herhaal dit voor elke plank en rij.

 8. PVC vloer planken kunnen ook worden geïnstalleerd met een trekijzer of aanslagblok en rubberen hamer. Dit is handig op de lastige plekken, zoals de laatste rij en bij het deurkozijn. Gebruik een trekijzer en rubberen hamer om de verbindingen samen te vergrendelen in de laatste rij. Gebruik altijd een trekijzer op het snijvlak van de plank. De clickranden kunnen beschadigd raken als de trekstang rechtstreeks op de tong of groef wordt gebruikt.

Vloerverwarming

Installatie op vloerverwarming is mogelijk met warm water verwarmingssystemen. Voor andere systemen neem contact op met de fabrikant van de vloerverwarming. De temperatuur van het vloeroppervlak mag niet meer dan 29 °C zijn.

Reparaties

Mocht een plank beschadigd raken, om welke reden dan ook, dan is de eenvoudigste methode om de planken zorgvuldig los te klikken (voorzichtig met de tong en groef randen) tot de beschadigde plank kan worden verwijderd. Vervang vervolgens de beschadigde plank door een nieuwe en bevestig de losgemaakte planken opnieuw. Dit werkt meestal goed voor planken die dicht bij de twee lange zijden van een kamer zijn. Voor beschadigde planken die niet dicht bij de rand zijn, moet je de beschadigde planken verwijderen en nieuwe stukken, zonder de korte en de lange eind groeven.

 1. Met behulp van een scherp mes snijd je het midden van de beschadigde plank eruit. Laat ongeveer 30 mm bevestigd aan de aangrenzende planken.

 2. Het gesneden gedeelte voorzichtig verwijderen en de vier hoeken voorzichtig doorsnijden. Zorg ervoor dat bij het verwijderen van de beschadigde plank, de tong en groef van de omliggende planken niet beschadigen.

 3. Verwijder de tongstrip met een scherp mes van zowel de lange als de korte zijde van de vervangende plank. Verwijder ook de groef strook van de korte zijde de vervangende plank.

 4. Plaats dubbelzijdig tape half onder de omliggende planken met de plakkant naar boven (dus niet vastplakken aan de ondervloer), zodat de vervangende plank op de andere helft van de tape aangebracht kan worden.

 5. Plaats de vervangende plank door het aantrekken van de groef van de lange zijde in de tong van de aangrenzende plank en naar beneden te drukken op de andere drie zijden. Het tapijt tape zal de vervanging plank op zijn plaats houden met de aangrenzende planken. Gebruik een handroller om de band verder te bevestigen.